Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
























Γεννήθηκε το 1910 στη Μαντζουρία από γονείς Κεφαλονίτες. Η οικογένεια του έζησε ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Κεφαλονιά και ύστερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Πειραιά, όταν ο Ν.Κ. ήταν μόλις 11 ετών. Στον Πειραιά ο ποιητής τελειώνει το Γυμνάσιο. Μαθητής ακόμη του δημοτικού, γράφει τα πρώτα του ποιήματα.
Ταξίδεψε από πολύ μικρός. Το 1929 μπαίνει υπάλληλος σ' ένα ναυτικό γραφείο. Αντέχει μόνο λίγους μήνες να βλέπει τους άλλους να ταξιδεύουν. Τα καράβια κι η θάλασσα τον μαγεύουν. Μπαρκάρει ναύτης σε ένα φορτηγό, και για αρκετά χρόνια γυρίζει πίσω μονίμως ταλαιπωρημένος και αδέκαρος. Αρχικά σκεφτόταν να γίνει καπετάνιος, μα τα χρόνια είχαν περάσει, τα είχε φάει στη λαμαρίνα και το δίπλωμα του ασυρματιστή ήταν ο μόνος σύντομος κι αξιοπρεπής δρόμος για τα καράβια.
Παίρνει το δίπλωμα του το 1939, αλλά αντί να μπαρκάρει υπηρετεί την πατρίδα στην Αλβανία. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, το 1944, ξαναμπαρκάρει, αδιάκοπα πια, ως ασυρματιστής, γυρίζοντας όλο τον κόσμο, ως το Νοέμβρη του 1974. Τρεις μήνες μόνο άντεξε μακριά από τη θάλασσα. Πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 10 Φεβρουαρίου του 1975 στον Πειραιά.
Τα ποιήματα του είναι βιωματικά και συνεπώς ρεαλιστικά. Εμπνέεται από τα καράβια, τους ναυτικούς, τους έρωτες, τους καυγάδες, τον θάνατο και γενικότερα από το "ταξίδι", με κάθε σημασία της λέξης. Η γλώσσα του είναι ένα μείγμα ναυτικής ορολογίας, κεφαλονίτικων ιδιωματισμών και αυθεντικής λαϊκής ελληνικής γλώσσας. 
Έγραψε μόνο τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και τρία μικρά πεζά: "Μαραμπού", "Πούσι", "Τραβέρσο" ποιητικές συλλογές, "Βάρδια" μυθιστόρημα, "Του Πολέμου", "Τ' 'Αλογό Μου" & "Λι" μικρά πεζά. Η μελοποίηση πολλών ποιημάτων του τον έκανε έναν από τους πιο δημοφιλής μας ποιητές. Δυστυχώς, ο θάνατος του δεν του επέτρεψε να βιώσει την αναγνωρισιμότητα του.
Έμεινε σε όλη την ζωή του ταπεινός και πέθανε με τον πιο άτιμο θάνατο. Άφησε την τελευταία του πνοή στην στεριά χωρίς να αποχαιρετήσει την θάλασσα που τόσο αγάπησε..

2 σχόλια:

Μουσικόφιλος είπε...

Συγχαρητήρια για το όμορφο ιστολόγιό σας.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα forum για τον επτανησιακό πολιτισμό:
http://ionianculture.forumotion.net

Ανώνυμος είπε...

Να σε ρωτήσω κάτι φίλε μου. Ένας ποιητής μισός κεφαλονίτης μισός Ιρλανδός (αν δεν κάνω λάθος) που πήγε στην Ιαπωνία και έμεινε εκεί πως λέγεται;